Ha valaki lakást, házat vagy más ingatlant bérel, az adott főbérlőnek számos jogi és szerződéses kötelezettsége van.

A főbérlőnek a következők a legfontosabb kötelezettségei:

 1. A lakás biztosítása: A főbérlőnek kötelessége biztosítani, hogy az ingatlan megfelelően biztonságos és használható legyen a bérlők számára.
 2. Az ingatlan karbantartása: A főbérlőnek kötelessége fenntartani és karbantartani az ingatlant, ideértve a víz-, gáz-, villany- és fűtési rendszert, a falakat, a tetőt, az ablakokat és az ajtókat.
 3. A bérlők jogainak tiszteletben tartása: A főbérlőnek tiszteletben kell tartania a bérlők jogait, beleértve a bérlők békéjét és nyugalmát, valamint a személyes adatok védelmét.
 4. A szerződéses feltételek betartása: A főbérlőnek kötelessége betartani a bérleti szerződés feltételeit, ideértve az összeget, az időtartamot és az egyéb feltételeket.
 5. Az ingatlan tisztasága és rendezettsége: A főbérlőnek kötelessége biztosítani az ingatlan tisztaságát és rendezettségét, és gondoskodni a hulladék elszállításáról.
 6. Az ingatlan átadása és átvétele: A főbérlőnek kötelessége biztosítani az ingatlan átadását és átvételét a bérlőkkel, és a szerződés feltételeinek megfelelően elvégezni a szükséges bejelentéseket és papírmunkát.
 7. A bérlők védelme: A főbérlőnek kötelessége megvédeni a bérlőket az illegális tevékenységektől, például a drogkereskedelemtől, valamint a bérlők és az ingatlan biztonságára vonatkozó törvények betartásáról gondoskodni.

Ezen felül a főbérlőnek más kötelezettségei is lehetnek az adott ország vagy állam jogszabályaiban előírtak szerint, ezért érdemes mindig alaposan átnézni a bérleti szerződést és az adott jogi előírásokat.

További kötelezettségei a főbérlőnek:

 1. Lakbérfizetési határidők: A főbérlőnek kötelessége a lakbérfizetési határidőket pontosan meghatározni, és biztosítani a bérlőknek az időben történő fizetést.
 2. Lakbér összege: A főbérlőnek kötelessége a lakbér összegét meghatározni, amelyet általában az adott ingatlan piaci értéke és a helyi lakásbérek alapján határoznak meg.
 3. Panaszok kezelése: A főbérlőnek kötelessége hatékonyan kezelni a bérlők panaszait és kéréseit, és megoldást találni a felmerülő problémákra.
 4. Biztonság: A főbérlőnek kötelessége gondoskodni az ingatlan biztonságáról, beleértve a megfelelő ajtókat, ablakokat és zárakat.
 5. Épületbiztonság: A főbérlőnek biztosítania kell az épület biztonságát, és megakadályozni az illegális tevékenységeket.
 6. Bérleti szerződés felmondása: A főbérlőnek jogában áll felmondani a bérleti szerződést, ha a bérlő nem tartja be a szerződés feltételeit, beleértve a fizetési határidőket és az ingatlan ápolását.