Az autó adásvételi szerződésnek akkor kell megkötésre kerülnie, amikor az eladó és a vevő megállapodtak az autó vételárának összegében és a tranzakció feltételeiben. Az adásvételi szerződés írásban vagy szóban is megkötődhet, de javasolt írásban rögzíteni a feltételeket, hogy későbbi viták esetén egyértelmű bizonyíték legyen az egyezségre. Mutatjuk mire kell figyelni az autó adásvétel során.

Az autó adás-vétel során a következőkre kell figyelni:

 1. Az autó árának meghatározása: Az ár meghatározásánál fontos szempont az autó állapota, kor, futott kilométerek száma, környező piaci árak.
 2. Az autó állapotának ellenőrzése: A vevőnek ajánlott ellenőrizni az autó állapotát, beleértve a jármű külső és belső részeit, az elektromos rendszert, a fékrendszert, az olaj- és folyadékszinteket, az abroncsok állapotát és a kilométeróra állását is.
 3. Az autó dokumentumainak ellenőrzése: Az eladónak biztosítania kell az autó iratait, beleértve a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, az eredetiség igazolását, a rendszámot, az átvizsgálási és a műszaki vizsga igazolásait.
 4. Az adásvételi szerződés megszövegezése: Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell az autó alapvető adatait (márka, típus, rendszám, kilométeróra állása, stb.), az árakat, a tranzakció időpontját és az eladó és a vevő nevét és aláírását.
 5. Az autó átadása: Az autó átadása előtt az eladó és a vevő között fizetési megállapodásra kell jutni. Az átadás során fontos ellenőrizni az autó állapotát, valamint a dokumentumokat, hogy minden megfelelő legyen.

Az autó adás-vétel során fontos, hogy mind a vevő, mind az eladó tisztában legyen az autó állapotával, az árakkal és az elvárásokkal. Az adásvételi szerződés írásban rögzíti az egyezséget, és biztosítja, hogy mindkét fél tisztában legyen a tranzakció feltételeivel.

Miért van szükség az autó adásvételi szerződésre?

Az autó adásvételi szerződésnek több oka is van. Az egyik legfontosabb az, hogy az adásvételi szerződés írásban rögzíti az eladó és a vevő közötti megállapodást az autó vételárának összegéről és a tranzakció feltételeiről. Ez biztosítja, hogy mindkét fél egyértelműen értse a tranzakció részleteit, és az egyezség nem félreérthető. Az autó adásvételi szerződés írásban rögzíti az autó alapvető adatait, az eladó és a vevő nevét, az árat, az adás-vétel dátumát és egyéb fontos feltételeket.

Az autó adásvételi szerződésnek további fontos szerepe van az autó dokumentumainak ellenőrzésében. A gépjármű adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell az autó alapvető adatait, mint például a rendszám, a típus és a kilométeróra állása, amelyek segítségével ellenőrizni lehet az autó eredetiségét és a dokumentumokat. Az adásvételi szerződés írásban rögzíti az autó állapotát, valamint az eladó és a vevő felelősségét az autó állapotáért és az esetleges problémákért.

Az autó adásvételi szerződés védi mind az eladót, mind a vevőt, mert biztosítja, hogy mindkét fél megértse a tranzakció részleteit, és minden fontos feltételt írásban rögzítsenek. Az adásvételi szerződés fontos dokumentum az autó adás-vétel során, amely segít elkerülni a vitákat és a későbbi jogi problémákat.

Ide kattintva tudod letölteni a Kormányhivatal által közzétett autó adásvételi szerződés mintát

Mi az autó adásvétel menete?

Az autó adásvétel menete általában a következő lépéseket tartalmazza:

 1. A megfelelő autó kiválasztása: Először is meg kell találni az autót, amelyet meg szeretnénk vásárolni. Ezt általában az autókereskedőknél, hirdetésekben, online piactereken lehet megtenni.
 2. Az autó megtekintése: Miután megtaláltuk az ideális autót, meg kell tekintenünk és alaposan ellenőriznünk annak állapotát, beleértve a külső és belső részeket, a motorháztetőt, az olajszintet, a fékek működését, a gumik állapotát, a kilométeróra állását stb.
 3. Az autó tesztvezetése: A következő lépés az autó tesztvezetése, amely során ellenőrizni lehet az autó vezetési élményét, az ülések kényelmét, a sebességváltó működését stb.
 4. Az adásvételi ár és a fizetés módjának megállapítása: Miután elégedettek vagyunk az autó állapotával és a tesztvezetés során tett megfigyeléseinkkel, meg kell állapodnunk az adásvételi árban, valamint a fizetés módjában.
 5. Az autó átadása és az adásvételi szerződés aláírása: Az autó átvételekor és az adásvételi szerződés aláírásakor mind a vevőnek, mind az eladónak azonosítania kell magát és aláírnia kell a szükséges dokumentumokat. Az adásvételi szerződés tartalmazza az autó adatait, az adásvételi árat, az eladó és a vevő adatait, valamint a fizetési feltételeket.
 6. Az autó átírása: Az autó átírása a vevő és az eladó közötti szerződéssel történik. Az átíráshoz szükséges dokumentumokat általában a vevőnek kell beszereznie, beleértve az eredeti forgalmi engedélyt, a műszaki vizsga iratait, a biztosítási papírokat és az adásvételi szerződést.

Ezek a legfontosabb lépések az autó adásvételénél. Fontos, hogy alaposan ellenőrizzük az autó állapotát és dokumentumait, és csak akkor állapodjunk meg az adásvételi árban, ha teljes mértékben elégedettek vagyunk az autóval és minden releváns információval.