Magyarországon még ma is több százezren laknak a kádárkocka néven ismertté vált, a szocializmus időszakában épült, négyzet alaprajzú, sátortetős házakban. Egy kádárkocka napjainkban akár 40-50 éves is lehet, így ezek az épületek gyakran szorulnak felújításra. Legyen szó a nyílászárók cseréjéről, szigetelési megoldásokról, a fűtésrendszer korszerűsítéséről vagy akár a kádárkocka bővítéséről, ezek a munkálatok tudatos tervezést és pontos előkészítést igényelnek.

Milyen lépésekre van szükség a kádárkocka felújítása, bővítése előtt? Milyen szempontokra figyeljünk, hogy befektetésünk valóban megtérüljön? Cikkünkben három alapvető előkészítő lépést veszünk sorra, amelyek betartásával kiszámíthatóbbá, költséghatékonyabbá és biztonságosabbá tehetjük az egész munkafolyamatot.

1. A költségvetés megtervezése

A sikeres kádárkocka felújításhoz mindenekelőtt meg kell terveznünk a munkálatok költségvetését. Egy pénzügyi terv felállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy átlássuk a felújítás egyes lépéseit, és a hozzájuk tartozó kiadásokat. Ugyanakkor egy stabil költségterv lelki nyugalmunkhoz is hozzájárulhat, hiszen növeli a kontroll érzését és a többletkiadásokat is könnyebben elkerülhetjük.

Határozzuk meg a pénzügyi kereteket!

Elsőként érdemes meghatározni a költségvetésünk plafonját. Ha ez elmarad, nem tudjuk majd mihez tartani magunkat és akár az is előfordulhat, hogy a munkálatok közben futunk ki a forrásainkból.

Aki vágott már bele egy felújításba, tudhatja, hogy plusz kiadások mindig felmerülhetnek. Éppen ezért már az első számításnál kalkuláljunk legalább 20% extra tartalékkal, így a váratlan helyzetekben sem kell új anyagi forrásokat keresnünk.

Fektessünk minőségi munkába és anyagokba!

Második lépésként járjunk utána a különféle felújítási munkálatok költségeinek. Kérjünk be árajánlatokat több szakembertől, és ne feledkezzünk meg az anyagköltségekről sem.

Általánosságban igaz, hogy nem érdemes a legolcsóbb ajánlatot választani sem a szakember, sem a felhasznált anyagok esetében. Ez elsőre költséghatékony döntésnek tűnhet, azonban gyakori, hogy a munkálatok végére nagyságrendekkel több kiadásunk lehet, mintha tapasztaltabb szakember vagy minőségi anyagokat választottunk volna.

Spóroljunk tudatosan: gyakran nagy összeget tehetünk félre, ha egyszerre vásárolunk nagy tételben, vagy néhány apróbb munkát magunk végzünk el.

kádárkocka belső

 

2. Tudatos időbeosztás

Az időbeosztás megtervezése és betartása épp olyan fontos, mint a költségvetés. Egy körültekintően felállított ütemtervvel zökkenőmentesen lebonyolíthatjuk a felújítást, és lényegesen kevesebb stressznek fogjuk kitenni magunkat, de még a kiadásainkat is csökkenthetjük.

Fontossági sorrend

Egy kádárkocka felújítása könnyen elhúzódhat. Ha nem szánunk elég időt a tervezésre, hosszú távon csak megnehezítjük a saját dolgunkat. Az időbeosztás megtervezéséhez fel kell tennünk magunknak néhány alapvető kérdést:

  • Mi az, amit mindenképpen fel kell újítanunk? A kádárkockák szigetelése legtöbbször hiányos, egy megfelelő szigetelési rendszer kialakításával rengeteget tehetünk otthonunk kényelméért.
  • Vannak-e olyan tételek, amelyeket idővel csak egyre drágábban tudnánk megjavítani? (Pl. vízvezetékrendszer)
  • Ezen túl beleférnek-e más, kényelmi tételek a költségvetésünkbe, mint például a kádárkocka bővítése?

Nem biztos, hogy minden kezdeti elképzelésünknek lesz helye a költségvetésünk keretébe. Hozzunk kompromisszumot, és készítsünk pontos listát a munkálatok sorrendjéről.

Készüljünk fel a váratlan helyzetekre

Csak úgy, mint a költségvetés esetében, az időbeosztás tervezésénél is érdemes már a legelején felkészülni egy-egy csúszásra.

Egy komplex kádárkocka felújításnál már egyetlen munkafolyamat késése is befolyásolhatja az egész ütemtervünket. Tervezzünk tudatosan ezekkel a helyzetekkel, és számoljunk tágabb időintervallumokkal már a kezdetekkor.

Ha egy munkafolyamat papíron egy hetet vesz igénybe, készüljünk a valóságban két héttel. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem kell több hetes vagy akár hónapos csúszással bajlódnunk a felújítás során.

3. Tapasztalt szakember bevonása a kádárkocka felújításához

Akár felújítást, akár a kádárkocka bővítését tervezzük, egy megfelelő szakember kiválasztása a sikeres munka alapköve. Egy tapasztalt és megbízható partner az előkészítő fázisokban is segítségünkre lesz, támogathat minket az anyagválasztásokban és a tervezésben.

A minőségi munkának köszönhetően időt és hosszú távon pénzt is spórolhatunk, éppen ezért érdemes időt szánnunk a szakember megválasztására. A folyamatban érdemes az alábbi szempontokra odafigyelni:

Referenciák

Minél nagyobb tapasztalattal rendelkezik egy szakember, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy profi módon fogja kezelni otthonunk felújítását. A referenciák ellenőrzésének legegyszerűbb módja, hogyha cégek vagy szakemberek weboldaláról tájékozódunk. Lehetőleg válasszunk olyasvalakit, aki dolgozott már kádárkocka felújításán a múltban, így a szakember tisztában lesz a háztípus speciális adottságaival.

Bátran tegyük fel kérdéseinket a jelölteknek! Gyakran egy egyszerű, néhány perces beszélgetés alatt is sokat megtudhatunk egy szakember képzettségéről és munkamoráljáról.
Kommunikáció
Egy átfogó felújítás akár hónapokat is igénybe vehet, a megfelelő kommunikáció pedig kulcsfontosságú a folyamat sikeres menedzsmentjéhez. A kezdetektől fogva legyünk világosak és őszinték az elvárásainkkal kapcsolatban.

Törekedjünk rá, hogy olyan szakembert válasszunk, aki szintén nyíltan kommunikál és partnerként kezel minket a munkálatok során.

Árajánlat

Kérjünk több szakembertől árajánlatot, és hasonlítsuk össze azokat ár érték arányban.

Ha sikerült egy jó referenciákkal rendelkező, megbízható és tapasztalt szakembert találnunk, nem érdemes az árajánlatán spórolni. Ugyan rövidtávon vonzónak tűnhet egy olcsóbbat választani, mindig a munka minőségét helyezzük előtérbe.

Egy rosszul elvégzett csőcsere vagy szigetelés javítása végeredményben sokkal többe kerülhet, mint egy hozzáértő szakember megfizetése.

Összegzés

A kádárkockák ma is a vidéki magyarország emblematikus elemei és egyben sokunk otthonai. A nyílászárók cseréje, a szigetelés modernizálása és a fűtésrendszer megújítása a legtöbb kádárkocka esetében indokolt, de akár új szintek felhúzásában is gondolkodhatunk.

Egy kádárkocka felújításához sok esetben nem elegendő az önerő. Az Erste ilyen esetekben nyújt személyre szabott támogatást, és partnerként áll ügyfelei mellett az első tanácsadástól egészen a hitel folyósításáig.