Az óraátállítás egy évszázados hagyomány, amely során az órák órával előre vagy hátra kerülnek állításra a nappali fényviszonyok meghosszabbítása vagy rövidítése érdekében. A gyakorlatot először az Egyesült Államokban alkalmazták 1918-ban, és azóta világszerte számos országban elterjedt. Bajban vagy, hogy most 2023 októberben előre, vagy vissza kell állítani az órát? Mutatjuk!

Mi az óraátállítási egyezmény?

Az óraátállítást általában két időzóna közötti átmenetként definiálják. A nyári időszámítás (DST) során az órák órával előre kerülnek állításra, hogy a nappali fényviszonyok meghosszabbuljanak. A téli időszámítás (STD) során az órák órával hátra kerülnek állításra, hogy a nappali fényviszonyok rövidítsenek.

Az óraátállítást általában március utolsó vasárnapján hajnali 2:00 órakor hajtják végre, és október utolsó vasárnapján hajnali 3:00 órakor állítják vissza az eredeti időt.

Mikor lesz egységes idő?

Az óraátállítás megszüntetése egyre népszerűbb követelmény Európában. 2021-ben az Európai Parlament szavazott az óraátállítás megszüntetéséről, és 2023-ban véglegesen megszűnik az óraátállítás az Európai Unióban.

A tagállamok választhatnak, hogy a nyári időszámítást vagy a téli időszámítást tartják meg állandó időzónaként. Magyarország a nyári időszámítást választotta állandó időzónaként.

Mikor törlik el az óraátállítást Magyarországon?

Magyarországon az óraátállítás megszüntetése a tervek szerint 2024-ben történik.

Hogyan lesz most októberben az óraátállítás?

2023. október 29-én hajnali 3:00 órakor kell visszaállítani az órákat 2:00 órára. Ez azt jelenti, hogy az óraátállítás után egy órával kevesebbet fogunk aludni.

Az óraátállítás előnyei és hátrányai

Az óraátállításnak vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök közé tartozik, hogy a nyári időszámítás során a nappali fényviszonyok meghosszabbodnak, ami elősegítheti a gazdaságosságot és a biztonságot. A hátrányok közé tartozik, hogy az óraátállítás zavaró lehet az emberek számára, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az óraátállítás jövője

Az óraátállítás jövője bizonytalan. Az Európai Unióban az óraátállítás a tervek szerint megszűnik 2023-ban, de más országokban még nem született döntés a megszüntetésről.

Magyarországon a tervek szerint nyári időszámítás marad az állandó időzóna. Ez azt jelenti, hogy az óraátállítás megszüntetése után is egy órával később kelünk és fekszünk le, mint a téli időszámítás során.