A kutya adásvételi szerződés egy olyan jogi dokumentum, amelynek célja, hogy szabályozza a kutyák adás-vételével kapcsolatos jogi és pénzügyi vonatkozásokat. Az ilyen típusú szerződések általában a kutya tulajdonjogának átadására, az ár megállapítására, a vásárlás és fizetési feltételeire, valamint az állat egészségi állapotára vonatkozó garanciákra vonatkoznak.

A kutya adásvételi szerződés általános tartalma

A kutya adásvételi szerződésben rögzített általános információk között szerepel a kutyafajta, szín, kor, ivartalanítás, oltások, mikrochip és egyéb az állat egészségi állapotára vonatkozó információk. A szerződésnek tartalmaznia kell az ár és a fizetési mód megállapítását, valamint a vételár teljesítési határidejét. Az adásvételi szerződésben rögzítik a kutya adás-vételének részleteit is, például az átadás és átvétel pontos idejét és helyét.

A szerződésnek tartalmaznia kell a felek nevét és elérhetőségeit, valamint azokat a feltételeket, amelyek az állattal kapcsolatos problémák megoldását szabályozzák. A szerződésben gyakran előírják, hogy ha az állat egészségi állapota nem felel meg a megállapodásban leírtaknak, a vevőnek jogában áll visszaküldeni az állatot és visszakérni a vételárat.

Az egészségügyi és genetikai garanciák

Az egészségi állapotra vonatkozó garanciák általában a vásárlás utáni egy-két hétre vonatkoznak, és a szerződésnek tartalmaznia kell azokat az eljárásokat, amelyeket a vevőnek követnie kell, ha az állat betegségre vagy sérülésre utaló tüneteket mutat.

A genetikai garanciák szintén gyakran szerepelnek a kutya adásvételi szerződésben. Ezek általában arra vonatkoznak, hogy az állat rendelkezik-e olyan genetikai hibákkal, amelyek később egészségügyi problémákat okozhatnak. A genetikai garanciák általában hosszabb időtartamra vonatkoznak, akár két-három évig is.

Az állat tulajdonjogának átadása

A kutya adásvételi szerződés egyik legfontosabb pontja az állat tulajdonjogának átadása. Általában a vételár teljesítésével egy időben történik az állat átadása is. A szerződésnek tartalmaznia kell az átadás pontos idejét és helyét, valamint az átadásra vonatkozó részletes információkat, például a kutya egészségügyi igazolásait, oltási könyvét és mikrochip adatait.

Felelősség és kártérítés

A szerződésnek tartalmaznia kell azokat a feltételeket, amelyek a felelősséget és a kártérítési jogokat szabályozzák. A szerződésnek előírnia kell, hogy a vevőnek felelőssége van az állat egészségi állapotának megóvására, valamint az állat jólétének biztosítására. A szerződésnek rögzítenie kell azt is, hogy az állat tulajdonjoga csak a vételár teljes kifizetése után száll át a vevőre.

Az állat visszavásárlása és visszaküldése

Ha az állat egészségi állapota nem felel meg a megállapodásban leírtaknak, vagy ha az állat sérült vagy beteg, a vevőnek jogában áll visszaküldeni az állatot és visszakérni a vételárat. A szerződésnek tartalmaznia kell azokat a feltételeket, amelyek az állat visszavásárlására és visszaküldésére vonatkoznak.

Kutyás kiegészítők

Kutya Adásvételi Szerződés Minta

Másold ki egy Wordbe:

Jelen Kutya Adásvételi Szerződés (a továbbiakban: „Szerződés”) létrejött a következő felek között:

Eladó neve: [Eladó neve]

Címe: [Eladó címe]

Telefonszáma: [Eladó telefonszáma]

E-mail címe: [Eladó e-mail címe]

Vevő neve: [Vevő neve]

Címe: [Vevő címe]

Telefonszáma: [Vevő telefonszáma]

E-mail címe: [Vevő e-mail címe]

Az Eladó itt elad és a Vevő itt vásárol egy kutyát a következő feltételekkel:

  1. Kutya leírása: Fajta: [Kutya fajtája] Neme: [Kutya neme] Születési idő: [Kutya születési dátuma] Szín: [Kutya színe] Oltásai: [Kutya oltásainak listája] Mikrochip száma: [Kutya mikrochip száma]
  2. Vételár: A kutyáért fizetendő vételár: [Vételár összege] (a továbbiakban: „Vételár”).
  3. Fizetési feltételek: A Vevő által fizetendő Vételárat az Eladó a kutya átadásakor fogadja el. A Vevő vállalja, hogy a Vételárat a kutya átvételekor egy összegben kifizeti.
  4. Átvétel: A kutya átvétele az Eladó és a Vevő között a következő időpontban és helyen történik meg: [Átvétel időpontja és helye]. Az átvételkor az Eladó átadja a Vevőnek a kutya oltási könyvét, egészségügyi igazolásait és mikrochip adatait.
  5. Felelősség és kártérítés: A Vevő vállalja, hogy megfelelően gondoskodik a kutyáról, és biztosítja az állat megfelelő egészségügyi ellátását és jólétét. Az Eladó nem vállal felelősséget semmilyen sérülésért, betegségért vagy egyéb kárért, amely a kutya átvételét követően következik be. A Vevő az átvételt követően bármikor elviheti a kutyát egy állatorvoshoz, hogy ellenőrizze az állapotát.
  6. Tulajdonjog átadása: Az állat tulajdonjoga csak a Vételár teljes kifizetése után száll át a Vevőre.
  7. Garancia és jótállás: Az Eladó garantálja, hogy a kutya az átvételkor megfelel az adásvételi szerződésben rögzített leírásnak, és hogy egészséges állapotban van. Az Eladó ezt írásban igazolja, és ha a kutya az átvételkor bármilyen egészségügyi problémával küzd, az Eladó köteles az állatorvosi költségeket viselni a kutya gyógyítására. Az Eladó felelőssége azonban nem terjed ki a kutyától elkerülhetetlen természetes problémákra, például az öregedésre vagy az öröklött betegségekre.
  8. Szerződés módosítása és érvényessége: Ez a Szerződés a felek írásban történő megállapodása alapján módosítható. Ha azonban bármelyik fél megsérti ezt a Szerződést, a másik fél jogosult az adott jogorvoslatokra. Ez a Szerződés hatályos és érvényes, amíg a felek teljesítik az abban foglaltakat.
  9. Joghatások: Ez a Szerződés a magyar jogszabályoknak megfelelően jön létre és érvényesül. A Szerződésből eredő vitás kérdések rendezésére a felek elsősorban békés megoldást keresnek, azonban amennyiben nem sikerül, az illetékes bíróság hatásköre kizárólag a magyar bíróságokra terjed ki.
  10. Aláírások: Ez a Szerződés két eredeti példányban készült, egyet az Eladó és egyet a Vevő kap meg. Mindkét példányt aláírásukkal ellátják, és az aláírásukkal nyilatkoznak arról, hogy elolvasták, megértették és elfogadják a Szerződés feltételeit.

Dátum:

Eladó aláírása:

Vevő aláírása:

 

Ez a fenti mintaszerződés csak általános útmutatás, és nem helyettesíti a jogi tanácsadást vagy a jogi dokumentumok megbízható előállítását. A pontos jogi megoldás érdekében javasoljuk, hogy fordulj jogi szakemberhez.