Hazánkban a családteremtés két két fontos eszköze a köznyelvben csok-ként emlegetett családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró hitel. Hasonlóságok, különbségek – íme, néhány információ.

 A CSOK és a babaváró hitel összehasonlítása

 

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, amelynél a szerződésben foglaltak teljesítésekor nem kell visszafizetni a felvett összeget. Az igénylés előtt érdemes tájékozódni a részletes feltételekről. A babaváró egyfajta hitel, amelynél a hitelfelvétel után születő első gyereknél a kamatot engedik el, a másodikat követően a fennálló tartozás 30, a harmadik csemete után a 100 százalékát. A babaváró hitelt már korábban gyermeket vállaló szülők is igényelhetik, ám a kedvezmények csak a hitelfelvétel után érkező gyerekek után lépnek érvénybe, a csok-ot viszont egy meglévő vagy vállalt gyerek után is lehet igényelni. A meglévő kitétel nemcsak vér szerinti, hanem örökbefogadott vagy legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermekre is érvényes.

A babaváró és a csok közös vonása, hogy egyaránt maximum 10 millió forint az igényelhető összeg, és amennyiben a babavárót vissza kell fizetni, legfeljebb 20 év a futamidő. Míg a babaváró hitelt megkötésektől függetlenül arra használja fel az igénylő, amire csak akarja, a családi otthonteremtési kedvezményt, azaz a csok-ot új vagy használt lakás, illetve lakóház vásárlására, építésére, továbbá már meglévő otthon bővítésére lehet fordítani. Fontos tudni, hogy míg a babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik, a csok-ot egyedülállóként is lehet kérvényezni az igénylővel élő, az általa eltartott, és felépített vagy vásárolt lakásba költöző gyermek után.